وقتی ناصرالدین‌شاه هوس غذای رعیت کرد

0
28

در زمان ناصرالدین‌شاه امیرکبیر که از حیف و میل سفره‌های خوراک درباری به تنگ آمده بود به شاه پیشنهاد کرد که برای یک روز آن‌چه رعیت می‌خورند را میل فرمایند.
شاه پرسید: که مگر رعیت ما چه میل می‌کنند؟
امیر گفت:ماست و خیار!
شاه سرآشپزباشی را صدا زد و فرمان داد برای ناهار فردا ماست و خیار درست کند.
سرآشپزباشی به تدارکاتچی دستور تهیه مواد زیر را داد:
ماست پرچرب اعلا ۱ مَن
خیار نازک و قلمی ورامین: ۲ مَن
گردوی مغز سفید بانه: ۳کیلو
پیاز اعلاهمدان ۱مَن
کشمش اعلا و مویز شاهانی بدون هسته: یک کیلو
نان مرغوب مغز دار خاش خاش دار دو آتیشه: ۳ مَن
نعنای باغی اعلا و سبزی‌های بهاری: ۱ کیلو
ناصرالدین شاه بعد از اینکه یک شکم سیر از آبدوغ خیار درباری تناول کرد، رو به امیرکبیر گفت:
رعایای ما چه غذاها میخورند وما بی خبر بوده‌ایم!
هرکس نارضایتی کرد و کُفران نعمت، به چوب و فلک ببندیدش!

طرز تهیه آبدوغ خیار به سلیقه شما بستگی دارد. ممکن است دوست داشته باشید به آبدوغ خیار حتی خیار هم اضافه نکنید و با کشمش و گردو و سایر مخلفات یک وعده غذای خوشمزه درست کنید و البته شاید دوست داشته باشید به جای همه مخلفات فقط ماست و خیار و کمی آب و یخ داشته باشید. قدیمی‌ترها برای ناهار ظهرهای داغ تابستان گرما را بهانه می‌کردند و شش روز از هفت روز هفته بساط درست کردن آبدوغ خیار را علم می‌کردند. آبدوغ خیار هم حسابی سیر کننده و سالم و پرانرژی بود و هم دل آدم را خنک می‌کرد.

مواد لازم
ماست ترش یا شیرین (به ذائقه شما بستگی دارد): به مقدار دلخواه
خیار ریز خرد شده: ۴۰۰ گرم
سبزی خوردن ساطوری خرد شده: ۲۰۰ گرم (ریحان و نعنا باید حتما در ترکیب شما باشد)
خامه صبحانه: ۲ قاشق غذاخوری
کشمش، گردو یا پودر گردو: به میزان دلخواه
سبزی خشک شامل نعناع خشک و شوید خشک: به مقدار دلخواه
پودر ریحان خشک: به مقدار دلخواه
پودر گل محمدی خشک: به مقدار دلخواه
نمک: به مقدار دلخواه
نان خرد شده، یخ و آب

طرز تهیه
برای درست کردن آبدوغ خیار ابتدا ماست را خوب هم بزنید تا صاف و یکدست شود. اگر از ماست هم زده آماده استفاده می‌کنید البته نیاز به هم زدن ندارد. خامه را به ماست اضافه کنید و دوباره خوب هم بزنید تا با ماست یکدست شود. خیارها را ریز ریز خرد کنید و به ماست و خامه اضافه کنید و باز هم بزنید.
سایر مواد را هم به ترکیب بالا اضافه کنید و و به آرامی هم بزنید. هر کدام از مواد بالا که با ذائقه شما سازگاری ندارند را می‌توانید حذف کنید. در مرحله بعد باید آب را اضافه کنید. مقدار آبی که اضافه می‌کنید بستگی به سلیقه شما دارد. بعضی دوست دارند آبدوغ خیار را سفت و غلیظ میل کنند و بعضی هم آبکی و رقیق دوست دارند. بعد از یکدست شدن آبدوغ خیار با آب، نان‌ها را خرد کنید و به آبدوغ خیار اضافه کنید. اضافه کردن یخ هم اختیاری است. آبدوغ خیار را می‌توانید به عنوان یک فست فود اصیل در وعده پیش غذا یا حتی غذای اصلی میل کنید. آبدوغ خیار یک وعده غذایی بسیار مفید برای درمان گرمازدگی است.

پاسخ دادن

دیدگاه خود را وارد کنید
لطفا نام خود را وارد کنید